Zi̇rkonyum Kaplama
Diş eksikliği ya da geniş diş dolgularına sahip hastalarımızın ihtiyacı olan kuron restorasyonların yapımı için alt yapı ve üst yapı seçeneklerinde estetiği ve sağlamlığı bir arada sunan zirkonyum materyaller ile yapılan protezlerdir.
Diş kaplamaları, metal içerenler ve metal içermeyenlar olarak temelde iki gruba ayrılır. Zirkonyum diş kaplama, zirkonyum dioksit altyapısına sahip porselen diş kaplaması yöntemidir. Metal içermezler. Zirkonyum, özel fırınlarda oksijenle birleştirilerek zirkonya seramiğine dönüştürülür ve diş kaplama malzemesi olarak kullanılır. Avantajları bakımından son yıllarda çok tercih edilen bir yöntemdir.
Genellikle diş çürüğü olan ya da daha estetik beyaz bir gülüşe sahip olmak isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Estetik etkinliğinden dolayı ön dişlerde kullanımı yaygındır. Diş yüzeyine veya eksik diş bölgelerinde uygulanabilir. Diş eti uyumu iyidir. Doğal dişlerimize olduğu kadar zirkonyum kaplamalı dişlerin bakımına da o derecede özen göstermek gerekir.
Üst ve alt dişlere zirkonyum kaplama yapılabilir. Arka grup dişlerde sağlamlık, ön grup dişlerde estetik görünüm açısından sıklıkla uygulanır. Zirkonyum diş kaplamaları çok fazla avantaja sahip materyallerdir. Bu dişlerin özellikleri ve avantajları şunlardır:
- Özel fırınlama işlemlerinden geçirildiği için yapıları oldukça sağlamdır.
- Kırılmaya, çatlamaya ve aşınmaya karşı dirençlidir.
- Korozyona karşı direnci yüksektir.
- Doğal diş minesi gibi ışığı geçirgen bir yapıya sahiptir.
- Metal yapı içermez.
- Diş etine uyum sağlayarak, diş eti sağlığına katkıda bulunur.
- Işığı geçirme özelliği sayesinde doğal beyaz görünüme sahiptir.
- Uzun yıllar boyunca güvenle kullanılabilir.
- Isı geçirgenliği az olduğu için, sıcak ve soğuk hassasiyeti yaratmaz.
- Metal destekli kaplamaların aksine ağızda tat değişimi olmaz.
- Diş eti uyumu sayesinde ağız kokusunu azaltır ve diş etlerinde koyu renk bırakmaz.
- Doğal dişlere kıyasla renk değişimine çok az rastlanır.
- Metalden kaynaklı alerjik reaksiyonların önüne geçilir.
- Yüzeyi parlak ve pürüzsüzdür. Bu nedenle plak birikimine neden olmaz.
Zirkonyum kaplamalar ön bölge ve arka bölgedeki tüm dişlere uygulanabilir.
Zirkonyum diş tedavi süresi, yaklaşık olarak 1 haftadır. Hastanın süreç içerisinde beklentisinin karşılanmasına, izlenen tedavi yoluna göre tedavi süresinde değişiklikler olabilmektedir.
Zirkonyum kaplamaların uygulanabilmesi için metal destekli kaplamalarda olduğu gibi 1-2 mm lik bir traşlama işlemi yapılır. Özel ölçü maddeleriyle traşlanmış bu dişlerin ölçüsü alınır ve laboratuvar ortamında hazırlanır. Hasta ağzında yapılan son provalar ve düzenlemelerden sonra özel yapıştırıcılarla yapıştırılır.
Yapılan traşlama işlemi sırasında oluşabilecek hassasiyetlerin önüne geçmek için lokal anestezi altında işlem yapılır. Hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Traşlama işlemi bitip zirkonyum kaplama ağızda yerini alana kadar geçen sürede hastanın herhangi bir hassasiyet yaşamaması için geçici protezlerle traşlanmış dişin üstü aynı seansta kapatılır hasta bu sayede işlem esnasında veya sonrasında herhangi bir ağrı hissetmez.
Biz Kliniğimizde sadece kendini ispatlamış dünya çapında güvenirliği olan markaları tercih etmekteyiz.
Zirkonyum dişler, iyi bakıldığı takdirde sararma yapmaz. Ancak, bir nedenle sararan dişler diş kliniği ortamında tekrardan beyazlatılabilir
Zirkonyum dişe sahip kişiler istedikleri yiyecekleri tüketebilir. Ancak doğal dişe sahip bireyler için de olduğu gibi sert kabuklu yiyecekler, yapışkanlı gıdalar ve asitli besinlerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.
Ön bölgedeki implant üstü protezlerde zirkonyum diş kaplama uygulanabilir.
Zirkonyum kaplamalar, değiştirilmek istendiği zaman kesilerek çıkarıldıkları için alttaki doğal dişe zarar vermez.
Zirkonyum diş tedavisi sırasında lokal anestezi uygulanır ve sonrasında geçici dişler takılır. Bu nedenle tedavi sırasında ve sonrasında ağrı hissedilmez.
Doğal dişe özel yapışkanlar aracılığıyla sabitlenen zirkonyum kaplamalar, yerinden oynamaz veya dişten düşmez.