Kanal Tedavisi
Dişte meydana gelen travma veya çürüğün ilerleyip damar, sinir paketine gelmesi sonucu kök ucunda meydana gelen enfeksiyonel durumların tedavi edilmesinde kullanılan yöntemdir.
Endodonti terimi , Yunanca endo ( iç) ve odons ( diş) kelmelerinden türemiştir. Bu tariflerden de anlaşılacağı üzere, endodonti dişlerin iç kısımlarıyla ilgili problemlere müdahele eden ve çözümleyen bilim dalıdır. Daha kesin bir deyişle, endodonti diş pulpası ( sinir dokusu) ve dişi çevreleyen dokularla ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisi ile ilgilenen dişhekimliği branşıdır
Kanal tedavisi veya Endodontik tedavinin amacı, dişin kök kanallarına bulunan bakterileri ve enfeksiyonu ortadan kaldırmak ve daha fazla ağrıyı ve hasarı önlemek için kök kanallarını doldurmaktır.
Kök kanalı, dişlerin köklerinde bulunan ince bir kanaldır. Normalde bu kanallar dişi besleyen sinirler ve kan damarlarıyla doludur. Bu kanalların içerisinde bulunan pulpa, diğer canlı dokular gibi iyileşme yeteneğine sahip değildir. Çürük, travma veya herhangi bir sebepten dolayı hasar görürse kendini onaramaz. Böyle durumlarda dişe Endodontik uygulamak gerekir.
Kanal tedavisi sırasında iltihaplı dokuyla birlikte diş sinirleri de alınır. Bu nedenle, dişin dış uyaranlardan etkilenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak, özellikle işlemden önce ağrı veya enfeksiyonun görüldüğü durumlarda, tedavinin ardından doku iltihabı nedeniyle dişte hassasiyet hissedilebilir. Bu durum, genellikle doktorun yazacağı ağrı kesicilerle hafifletilir.
Tedavi sonrası en az üç saat bir şey yememeye özen gösterilmelidir.
Kanal tedavisi uygulamasının başarı oranı oldukça yüksektir. Tedavi edilen bir diş, düzenli bakım yapıldığında ömür boyu kullanılabilir.
Dişlerde çürük oluşumuna neden olduğu bilinen şekerli gıdaların tüketimi en aza indirilmelidir.
Diş temizliği günde iki kez yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla, bir kez de diş ipiyle yapılmalıdır.
Yılda en az iki kere genel diş muayenesi yaptırılmasına özen gösterilmelidir.